Ordet demografi er græsk, og betyder befolkningsbeskrivelse. Demografiske data er dermed data, der fortæller noget om en befolkning – eller når vi taler marketing: Om en gruppe brugere, eksempelvis de besøgende på din hjemmeside.

Kort fortalt beskriver demografi alt omkring en befolkning, eller når vi kigger rapporter i eksempelvis Google Analytics, data omkring dine besøgende på hjemmesiden.

Demografiske data er altså alle data om dine besøgendes alder, uddannelse, beskæftigelse, køn og så videre.

Eksempler på demografiske data

Her kan du se eksempler på data, der kan betegnes som demografiske:

 • Alder
 • Køn
 • Etnicitet
 • Hårfarve
 • Vægt
 • Øjenfarve
 • Politisk observans
 • Civilstand
 • Indkomst
 • Forældrestatus
 • Uddannelse
 • Beskæftigelse

Du kan bruge demografi rapporterne i eksempelvis Google Analytics eller i Facebook Ads til at danne dig et overblik over dine målgrupper. Hvem er det egentlig, der besøger din hjemmeside? Dermed kan du blive klogere på målgruppen, når du optimerer dine kampagner. Du kan se, hvem der konverterer, hvilke aldersgrupper eller køn, som er mest tilbøjelige til at udføre en given handling – eller fra hvilken del af landet eller verden dine kunder kommer.

I Google Analytics har du mulighed for at se følgende demografiske data:

Dimension Værdier
Alder 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65+
Køn Mand, kvinde
Interessekategorier Livsstile svarende til tv-målgrupper, f.eks.: Teknologiinteresserede, sportsfans og madentusiaster
Segmenter på markedet Produktkøbsinteresser
Andre kategorier Leverer den mest specifikke visning af dine brugere. Interessekategorier omfatter f.eks. Madentusiaster, mens Andre kategorier omfatter Opskrifter/Retter/Østasiatisk

Dansk Demografisk Database (DDD)

Dansk Demografisk Database er en database, der stilles til rådighed af Dansk Data Arkiv under Rigsarkivet. I DDD kan du søge efter personer i folketællinger og kirkebøger. DDD er et værktøj, der især er populæret blandt slægtsforskere, da man kan søge på bestemte navngivne personer i kirkebøger og folketællinger. Det er nyttigt, hvis du vil finde slægtninge fra langt tid tilbage.

Dansk Demografisk Database er i høj grad baseret på frivilligt arbejde, idet opgaven med at indtaste data er enorm. Besøg DDD

For mere information om, hvordan du kan bruge databasen til at finde information om dine forfædre.

Udover at være nyttigt for slægtsforskere, kan demografiske data også være yderst vigtige for virksomheder og organisationer, der ønsker at forstå deres målgruppe bedre. Ved at analysere og forstå demografiske data, kan virksomheder oprette mere effektive og målrettede marketingkampagner og produkttilbud, der appellerer til deres kernekunder.

Demografiske data kan også være nyttige for offentlige myndigheder, der ønsker at forstå befolkningens sammensætning og trække konklusioner om trends og udvikling inden for områder som sundhed, uddannelse og beskæftigelse.

Alt i alt spiller demografi en vigtig rolle i at give indsigt i befolkningsgrupper og deres adfærd og behov. Og med den voksende mængde af data, der er tilgængelige om befolkninger og brugere, vil betydningen af demografi formentlig kun vokse i fremtiden.

Her kan du lære mere om demografi

Hvis du er interesseret i at lære mere om demografi og demografiske data, er der flere muligheder for at fordybe sig i emnet. Her er nogle forslag til, hvor du kan finde mere information:

 1. Danmarks Statistik: Danmarks Statistik er den officielle kilde til statistiske oplysninger om Danmark. På deres hjemmeside kan du finde en lang række af statistikker og rapporter om befolkningssammensætning, inklusiv demografiske data om alder, køn, uddannelse, beskæftigelse og meget mere. Du kan også tilmelde dig deres nyhedsbrev, hvor du vil modtage de seneste statistikker og analyser om udviklingen i Danmark.
 2. Dansk Data Arkiv: Dansk Data Arkiv (DDA) er en del af Rigsarkivet og fungerer som en national datacentral for forskning inden for samfundsvidenskab og humaniora. DDA giver adgang til en lang række af databaser, inklusiv demografiske databaser, der kan bruges til forskning og analyse. DDA tilbyder også kurser og workshops i brugen af databaser.
 3. Folkeuniversitetet i København: Folkeuniversitetet tilbyder en række kurser og foredrag om emner inden for samfundsvidenskab, inklusiv demografi. Du kan finde kurser i alt fra grundlæggende statistik til mere avancerede emner inden for befolkningsudvikling og demografi.

Uanset om du er interesseret i at lære mere om demografi af personlig interesse eller for at forbedre dine marketing- eller forretningsstrategier, er der masser af muligheder for at lære mere om dette spændende og vigtige emne.